söndag 14 oktober 2012

Trattkantarellsoppa, lammstek och äppelkaka

Trattkantarellsoppa


om man använder torkade svampar, vilket jag gör idag, blötläggs de ca 25 minuter. Jag plockade de jag ska använda förra söndagen. Soppan är verkligen god !

6-7 färska (eller återupplivade) trattkantareller
1 gul lök
1 liten morot
2 msk smör
8 dl vatten
2 hönsbuljongtäningar
2 dl mjölk/vatten/grädde efter eget val
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
maizena redning
ev salt
50 g grönmögelost eller mer eller mindre efter smak, eller ingen alls

  • Hacka svampen grovt och fräs i smör
  • skiva moroten tunt och hacka, hacka löken
  • tillsätt hacket till svampen och fräs en stund
  • Tillsätt resten utom osten och puttra 15 minuter
  • smaka av försiktigt med ost och ev salt

Lammstek


Hittade en lammstek med ben i frysen. Tog mig samman och benade ur den, det är fullt möjligt med en vass kniv.  En lyckad kryddning och tillagningsmetod !

Kryddblandning:
pressad citron
honung
flingsalt
svartpeppar
krossade vitlöksklyftor

Mortla detta. blanda sedan i rosmarin, färsk eller torkad. 

Bred ut hälften inuti steken( jag la allt vitlökskrosset inuti)
bind ihop den med snöre
bred resen av kryddröran utanpå, salta lite extra

Lägg i en stekgryta med en rejäl klick smör
Stek i 150 graders ugn ca 3 timmar

Ska serveras med en smaskig potatisgratäng.

innan gratängen gratinerats


Koka de skivade potatisarna i  saltad gräddmjök tills de mjuknar. Då blir det godast.
Blanda sedan i form med ev vitlök, salt, ev mer grädde och med ost ovanpå och gratinera 30 minuter eller mer tills gratängen är riktigt mjuk

Äppelkaka

Årets favoritrecept från slutet av augusti publicerat på bloggen 3 oktober ÄPPELKAKA MED KOKOS
fikonen är bara dekoration


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar