lördag 13 november 2010

Gäster en lördagkväll & upptagen hela dagen?

Meny

Fördrink:
Varm Romdrink
serveras med baconlindade dadlar och cashewnötter
(serveras på snygg bricka från 90 talet)

Förrätt:
Cheescake med fetaost, tomater och rostad prosciutto

Huvudrätt:
Africana
serveras med ris & tillbehör

Dessert:
Pannacotta med espressosmak



Jag använder gamla irish-coffe glas



Hur hinner jag nu detta då?
Dagen innan gör jag cheescaken fram till dekorationen. Jag gör också panacottan helt klar. På morgonen görs africanan och den är snabbgjord. Dadlarna förbereddes också på morgonen.

Recept:
Varm romdrink 6 pers

2 dl mörk rom
2 dl sockerlag
2 del pressad limejouise
1/2 dl plockade myntablad

Fördela myntan i glasen .Häll i limejuice. Värm rom och sockerlag. Häll i glasen och servera bums !

Cheescake med fetaost, tomat och rostad prosciutto- räcker som förrätt till 10

15 digestivekex
100 g smör
400 g färskost soltorkad tomat
2 ägg
150 g feta
250 g körsbärstomater
1 kruka basilika
10 skivor prosciutto

Krossa kexen i matberedare, häll på det smälta smöret och blanda. Tryck ut i en springform och grädda 7 min i 175 grader.
Vispa ihop färskost, feta och ägg till en slät kräm. Häll ostblandningen över den gräddade botten. Grädda 30 min. 
Lägg skinkskivorna på bakplåtsklädd plåt och rosta 7 minuter i 225 grader.Det blir otroligt gott !
När kakan svalnat lägg på delade körsbärstomater, basilikablad samt prosciuttoskivorna.
Jag serverade i portionsbitar på tallrik.

Africana
1,4 kg Oxfilé
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
3 msk curry
6 dl grädde minst
salt och peppar
en buljongtärning
cognac

Bryn tärnad oxfilé. Bryn den hackade löken och pudra med curryn. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde och buljongtärning. Sjud en stund (Hit kan förberedas).
Innan serveringen tillsätts minst 5 cl cognac.

Serveras med ris, mango chutney, bananskivor, mandarinklyftor, cashewnötter, torkad ananas, kokos, russin.

Panacotta med kaffesmak  6 port
2 gelantinblad
6 dl vispgrädde
2 msk torkat kaffe
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk cognac

Lägg gelantinbladen i blöt 5 min i kallt vatten. Vispa ihop grädde, kaffepulver och strösocker i en kastrull och koka upp och ta kastrullen från värmen. Krama ur gelantinet och rör ner i gräddblandningen så att det smälter. Låt grädden svalna och rör ner vaniljsocker och cognac. Häll i små vattensköljda koppar som serveras ur.
Servera med kaffe och kanske en cognac till.





2 kommentarer:

  1. Äntligen ett ställe man kan hitta enkla & bra recept på. Skulle vara bra om du hade recept på en billig och enkel soppa

    SvaraRadera
  2. borde du inte anvanda din josef frank bricka istallet for den dar grasliga saken =)

    SvaraRadera