torsdag 6 januari 2011

Räksoppa

På nyår har vi knytis som tradition. I år hade vi med oss förrätten, räksoppa. Denna rätt har jag gjort väldigt många gånger och den är alltid lika god. Kan ätas både som förrätt och huvudrätt. I år hade vi Irländskt tema och då serverade jag denna soppa med Irländskt brown bread. Dvs en filmjölkslimpa bakad på grahamsmjöl.



Efter maten är jag quiz-master temat är Vinter


6 pers. (som förrätt)
1 kg räkor m skal
räkbuljong: 
räkskalen
1stor gul lök (hackad)
1 hackad morot
1 liten bit rotselleri hackad
2 msk curry
4 msk tomatpuré
9 dl vatten

soppan:
50 g smör
2 krm cayennepeppar
ljus maizena
silad räkbuljong
1 1/2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl cremefraiche
2 fiskbuljongtärningar

Gör så här:
Skala räkor. Spara skal och huvud till soppkok
Fräs smör i en kastrull
tillsätt lök, morot selleri curry och tomatpuré
-Låt allt fräsa en kort stund, varefter skalen tillsätts och får fräsa med ytterligare någon  minut
Smula i buljongtärningar.
Späd med vin och vatten
Ge det hela ett uppkok
Koka 15 minuter

Sila buljongen
Tillsätt grädde och cremefraiche
Tillsätt redningen

Smaka av soppan m s & p. Tillsätt eventuellt lite cherry för att få lite sötma.
Om du önskar äta räksoppan som huvudrätt kan du tillsätta krutonger eller gott bröd vid sidan av:)

Tillsätt räkorna strax innan servering (precis så att de hinner bli lite varma-inte sega)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar