lördag 8 januari 2011

Buffé för olika smaker

Idag ska minst åtta kompisar äta buffé-middag. Bland gästerna finns en vegetarian så jag har försökt bjuda något till alla !

MENY


Drink Gin Fizz
crostini (från del Mare)
tapenade

Foccacia
goda ostar
Paj med spenat och tomat
Lax- och räkpaté med saffranssås
Kycklingspett
prosciutto, korv
spenatrisotto
waldorfsallad

Tiramisu med bailys även idag till dessert

GIN FIZZ
isbitar
3 cl gin
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
sodavatten
klyftad citron

PAJ MED TOMAT OCH SPENAT
Pajdeg: 1 dl kesella
100 g smör
salt
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

1 pkt krossade tomater
4 pressade vitlöksklyftor
4 scharlottenlökar
olivolja
500 g tinad bladspenat
3 ägg
3 dl grädde

Gör pajdegen, kavla ut och klä form med löstagbar botten
Koka tomater med vitlök, salt, peppar och 1 tsk socker
Stek scharlottenlöken mjuk i olivolja och häll i såsen och koka ihop så att ganska mycket vätska försvinner
Stek den tinade spenaten i olivoljan
Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra och blanda i den stekta spenaten
Lägg tomatröran i botten av pajskalet och häll därefter över ägg/spenatblandningen.
Grädda 35 minuter i 200 grader.
Servera ljummen.

LAX OCH RÄKPATÉ
6 hg lax (6 tinade portionsbitar)
5 hg räkor med skal
3 ägg
2 msk potatismjöl
4 dl vispgrädde
1 burk röd rom
salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader
Kör lax och 4/5 av räkorna i matberedare till färs
Tillsätt ett ägg i taget
Strö över potatismjöl
Kör ett varv och häll i grädden, mixa
Vänd sist i rommen.
Smörj och bröa en form. Jag lade smord folie i botten
Grädda drygt en timme. Stjälp upp när den svalnat. Servera gärna på salladsbädd och garnera med resten av räkorna och citron

SAFFRANSSÅS
creme fraiche
majonäs
lite saffran, salt och peppar

SPENATRISOTTO MED OLIVER
4 dl arborioris
ca 1 liter hönsbuljong
ev 1 dl torrt vitt vin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
5 hg fryst bladspenat
4 dl riven ost med smak
2 krm svartpeppar
1 dl svarta oliver utan kärna

Koka upp buljong och vin. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i kastrull. Rör i riset och späd med buljongen, men spar 2 dl till serveringen. Låt koka på svag värme ca 15 minuter rör om då och då. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Fräs den i smör. HIT KAN MAN FÖRBEREDA
Värm risotton på svag värme och späd med resten av biljongen. Rör ner spenaten, smör, ost, peppar och oliver

WALDORFSALLAD
1 l  vitkål
3 blekselleristjäkar
1 äpple
1 apelsiner i skinnfria bitar
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
salt, peppar, 1/ tsk senapslulver

Strimla vitkål och lägg i kallt vatten
strimla blekselleri och skär äpple i klyftor
Torka vitkålen och blanda allt.

KYCKLINGSPETT
Dela filéer i långa bitar, typ 3 bitar per filé
Marinad, kan varieras enligt tycke och smak men så här gjorde jag

1 dl sweet chili
0,5 dl matolja
1 msk vitvinsvinäger
cayennepeppar

Trä upp filéerna på blötlagda spett när de marinerat minst några timmar
Lägg på galler över långpanna och stek i 200 graders ugn bortåt 30 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar