torsdag 6 januari 2011

Oxfilé m ugnsstekta rotsaker och caesardressing

Huvudrätt, dagen innan nyår.

5 pers
1 kg oxfilé i skivor
s&p
smör
rotfrukter-svartrot, morot, palsternacka och potatis
charlottenlök

dressing:
1 50g burk sardeller
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 pressad citron
1 dl riven parmesanost
1 äggula
1 1/2 dl rapsolja

till servering:
1 romansalladshuvud
parmesan
rostade eller smörstekta långa brödbitar (surdegsbröd?)

Gör så här:
°Krydda köttet och bryn hastigt i het stekpanna (gjutjärn)
°Lägg köttet på ett ugnssäkert fat
°Låt sardellerna rinna av
°Skala och dela vitlöksklyftan
°Mixa ihop dressingen, tillsätt oljan i en fin stråle på slutet
°Skala och skär rotfrukterna i bitar
°Skala och klyfta löken
 HIT kan man förbereda
°Sätt ugnen på 225 grader
°Lägg rotfrukter potatis och lök på bakplåtspapper på en plåt och droppa över olja
°Stek 25-40 minuter


°Häll lite dressing över köttet
°Stek i övre delen av ugnen när det återstår 10 minuter av rötternas stektid


°Servera köttet med de ugnsstekta rotsakerna tillsammans med resten av caesardressingen ringlad över romansalladen
°Hyvla över parmesan
°Allt skall serveras på ett stort fat!

Denna rätt kan jag varmt rekommendera. Den är supergod och festlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar