lördag 11 december 2010

S U R D E G



Vad är en surdeg?


En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Surdegsbröd ger en längre hållbarhet, bredare smak och en bättre struktur än andra bröd.
Att starta upp en surdeg kräver lite tålamod, men är inte alls svårt. Det mesta sköter den av sig själv. När surdegen är klar håller den flera år i kylskåpet om du bara matar den med mjöl och lite ljummet vatten en gång i veckan. Att baka med surdeg har många fördelar gentemot att baka med vanlig jäst. Brödet får inte bara en saftigare och syrligare karaktär, utan får också betydligt längre hållbarhet är bröd som är bakat på vanlig jäst. Dessutom har surdegsbrödet ett lågt GI-värde. Det enda priset du behöver betala för ett fantastiskt hållbart och saftigt bröd är extra tid vid bakningen.
Det tar ungefär 3-4 dagar att starta upp en surdeg, men när den väl är klar håller den nästan hur länge som helst i kylskåpet. Kom ihåg att mata degen en gång i veckan med lite mjöl och vatten så att den inte svälter. När surdegen står i kylskåpet vilar den, så kom ihåg att ta ut degen i rumstemperatur i god tid innan du ska baka så att den vaknar till liv igen. En deg som ska vakna trivs bra i en varm omgivning. Du kan till exempel ställa degen i skåpet ovanför kylen, i ugnen med lampan tänd eller på värmegolvet i badrummet. Den gillar också att stå bredvid spisen när du lagar mat. Då trivs den bra.
Degen frodas lämpligt i en glasburk. Man kan använda plastbunke också, men den tar lätt åt sig doften av surdeg. Jag lät den växa på golvvärmen.
 en kitchenaid i julklapp kanske?

Så fint blev det!

Att tänka på när du bakar med surdeg


<3 En surdeg ska vara trögflytande. Om det är för fast har det bildats för lite jäst och om den är för flytande är den för syrlig.

<3 Lägg inte surdeg i plastbunkar som du vill använda till något annat. Surdegen mår inte illa av det, men plastbunken tar åt sig doften. Använd glas- eller metallskålar.

<3 Börja med mjölet och tillsätt vätskan efteråt när du bakar med surdeg - inte tvärtom.
Enklaste sättet att veta när brödet är färdiggräddat är att använda en stektermometer. Brödet är klart när innertemperaturen visar 98 grader.
<3 En surdeg kan hållas levande i flera år om man vårdar den väl. Ta ut den ur
kylskåpet och mata den en gång i veckan.
Så här gjorde jag:
  • Dag 1: 1 dl vatten 1 dl vetemjöl. OBS! Låt degen stå framme!!
  • Dag 2: 1 dl vatten 1 dl vetemjöl
  • Dag 3: 1 dl vatten 1 dl vetemjöl
  • Dag 4: 1 dl vatten 1 dl vetemjöl
  • Dag 5: 1 dl vatten 1 dl vetemjöl
  • förhoppningsvis har det nu börjat bubbla... då kan man sätta in det i kylen till dagen innan du vill baka degen
  • Dagen innan baket: 
  • Gör en polish/fördeg: Ta en kladd (ca 6 dl av grundsurdegen) av degen. Tillsätt 5 dl mjöl och 4 dl ljummet vatten. Mata resten av surdegen med 1+1dl vetemjöl o vatten & sätt in i kylen för vila.
  • Bakdagen:
  • Ta polishen/fördegen och 5 dl ljummet vatten (jag fuskade för säkerhetsskull med 10 g jäst...). Tillsätt 1,5 msk salt, 1 msk socker, ca 5 dl dinkelmjöl & ca 5 dl ex manitoba cream mjöl (alt. vetemjöl special) + ca 5 dl vanligt vetemjöl. Prova dig fram hur mycket mjöl du behöver till din deg.
  • Kör i bakmaskin tills degen ser fin ut.
  • Jäs 1 h.
  • Knåda degen på bakbordet
  • Lägg degen i 2-3 mjölade korgar (det jäser bra i korgar och brödet får dessutom ett väldigt fint mönster), låt jäsa i 1h.
  • Stjälp sedan upp den jästa degen på bakplåtsklädda plåtar
  • Sätt in i 250 grader varm ugn. I botten av ugnen har du en form med vatten i för att det skall bli en fin skorpa på brödet
  • Efter 5 min sänker du ugnen till 200 grader
  • Grädda totalt 45-50 minuter
  • Svalna utan duk om du vill ha hård skorpa och med duk för mjukare:)
  • Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar