onsdag 22 december 2010

JULFÖRBEREDELSER OCH GOD MIDDAG

Idag har jag bakat ett underbart gott julbröd


JULBRÖD
3 dl av surdegsgrunden
1 burk kesella
5 dl ljummen julmust
10 gr jäst
2 msk fingsalt
0,5 dl mörk sirap
2 msk anis
knappt 1 dl russin

Rågsikt
dinkelvete
durumvete

i mängd till lagom fast deg

Jäs 1 tim
baka ut i 3 bakformar
jäs bortåt en timme till
Sätt först ugnen på 250 gr och sänk till 200 när du sätter in bröden
släng in en kopp vatten i ugnen
baka 40 minuter

Jag har vattnat ur saltsill för att göra svanebergasill

SVANEBERGASILL OCH VANLIG INLAGD SILL

8 urvattnade sillfiléer

Lag: 3 dl vatten
1,5 dl ättiksprit
2 dl socker
1 purjolök
2 rödlökar
4 lagerblad
20 krossade kryddpepparkorn

Koka upp vatten, ättikssprit och socker. Låt svalna.
strimla lökarna och skär sillen i sneda små bitar
Häll den svalnade lagen över alltihopa. Låt stå kallt minst ett dygn.

Låt en del vara som den är och gör svanebergasill på hälften

SÅSEN TILL SVANEBERGASILL 4 FILLEER
1 dl majonäs
0,5 dl grädde
2 msk lag från sillinläggningen
0,5 dl kalles kaviar
1krm citronpeppar
1 tsk socker
10 droppar worchestershiresås
1 knippa dill
1 dm purjolök
1/2 rödlök

Blanda såsen med sill och låt stå minst ett dygn

Igår gjorde jag klart Brantevikssillen samt senapssill

BRANTEVIKSSILL
1 kg strömmingfilé, drav av skinnet

Lag: 7 dl vaten
0,75 dl salt
1,25 dl ättiksprit
Koka upp lagen, svalna häll över sillen och låt stå minst 12 timmar. Då har sillen blivit vit och stelare

Gör en röra av: 5 dl socker
1 tsk salt
40 krassade vitpepparkorn
40 krossade kryddpepparkorn
2 gula lökar, hackade
2 röda lökar hackade
1 msk citronpeppar
2 lagerblad
dill
1 dl ättiksssprit

Blanda avrunnen sill i röran och stå 2 dygn. Håller sig sedan 1 vecka

Jag tog undan en 1/3 del av den avrunna inlagda sillen och lade in den till senapssill och vips blir det 2 sorters sill

SENAPSSILL
1 dl senap
1 msk ättikssprit
1/2 msk salt
2 msk socker
1 dl matolja
1 dl vatte
dill
10 krossade vitpepparkorn

Lägg sill i såsen och stå ett dygn



Elin och Matilda äter kycklinggratäng

GOD KYCKLINGGRATÄNG MED VITLÖK

2 pkt bacon i strimlor
1 kg kycklingfilé, skuren i långsmala bitar
4 dl creme fraiche

3 dl grädde
2 dl riven ost
2 msk sweet chili
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond
salt och peppar

Stek bacon och kyckling, krydda med salt och peppar
läggi en gratängform
Blanda det övriga utom osten och häll över strö osten över
Gratinera 25 minuter i 200 grader
Servera med ris

Jag hade det nybakade julbrödet och potkäs till middagen också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar