söndag 8 december 2013

Födelsedagskalas med rostbiff, bearnaisesås, kålsallad, brynt brysselkål mm

Sallad med röd och grön kål och bearnaisesåsen
Rostbiff, rostade grönsaker, brysselkål, saffransrisotto och en gräddsås

Smörstekt brysselkål med sötmandel

strykande åtgång på vårt bord - gör mer än du tror !

500 gram brysselkål 
salt
2 msk smör
2 msk olivolja
3 msk mandel (eller nötter eller bacon eller pumpafrön)

Rosta mandeln i het panna
Koka kålen snabbt
hetta upp smör och olja i stekjärn
bryn  kålen 5 minuter
hacka mandeln och blanda med kålen och strö på lite flingsalt

Julig sallad med fruktig dressing

rödkål
grönkål
1 rödlök
fikon
1 apelsin

Dressing:
1/2 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
1 msk flytande honung
salt och peppar

Strimla rådkål fint, hacka grönkålen, strimla löken fint, hacka fikonen och skär apelinklyftorna i bitar
Blanda dressingen och häll över salladen

Bearnaisesås

Skålen tömdes snabbt ! Det är så gott !

300 g smör

1 msk finhackad scharlottenlök
1 msk dragon
2,5 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten

2 äggulor

1 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
2 msk finhackad dragon
2 msk finhackad persilja

  • smält smöret till 55 grader ( dvs det svalnar en stund)
  • koka ihop lök, vinäger, vatten och dragon tills 3 msk återstår, sila av
  • vispa ner äggulor i det avsilade, värm och vispa hela tiden tills det tjocknar
  • strila/droppa sedan ner smöret under ständig vispning
  • smaka av med salt och cayennepeppar
  • tillsätt dragon och hackad persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar