lördag 7 april 2012

LAX, RISOTTO OCH ANSJOVISRULLE

Laxfilé med japansk smak


Ansjovisrulle och sparris


Mirinmarinerad laxfilé

Mycket god smak på laxen och väldigt lättlagat.

4 msk mirin (finns i asiatiska hyllan)
1/2 dl ljusbrunt råsocker
4 msk japansk soya
2 msk risvinäger

laxfile (helst av tjockaste delen) Vid detta tillfälle hade vi 6 stora bitar, d v s sammanlagd bortåt ett kilo lax.

Blanda marinaden. Jag marinerade fisken uppemot en timme men det kan vara kortare tid för den som har bråttom.

Tag upp fileerna och stek några minuter på varje sida. Häll sedan på marinaden och låt allt koka några minuter tills fisken är klar men inte torr.

Tag upp fisken och garnera gärna med strimlad salladslök.

Risotto

Fräs en hackad rödlök, grovhackade vitlöksklyftor och önskad mängd arborioris i olivolja. Späd därefter med vatten enligt anvsiningar på paket. Jag hade 3 dl ris och 9 dl vatten. Koka med en svampbuljongtärning. Jag lät det puttra länge för jag vill ha riktigt krämig konsistens. Hälls sist i 2 dl riven parmesan.

Obls ! det är jättegott så gör inte för lite och det går fint att värma om något skulle bli över.


Ansjovisrulle

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj ett bakplåtspapper på en plåt ( enkelt genom att halvsmälta det i ugnen)

50 g smör
1 dl vetemjöl
3dl mjölk
2 dl grädde
1 msk ansjovisspad
peppar
3 ägg
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 gula lökar och en purjolök
1 burk ansjovis
1 dl hackad dill
3 dl stark Ost

1. Smält smör och rör sedan ner vetemjölet. Späd med mjölk och grädde under vispning, låt puttra 5 minuter
2. Dela äggen och vispa vitorna hårt
Rör ner gulorna i såsen, rör i bakpulver och vänd sist ner vitorna
3. Bred smeten i den smorda pannan och grädda 10 - 12 minuter. Stjälp upp på annat papper och låt svalna

Hacka löken och fräs den mjuk i smör utan att den tar färg
Dela ansjovisen i bitar. Blanda lök, ansjovis och 2 dl av osten och bred det på kakan. Rulla ihop.

Lägg resten av osten på rullen och gratinera före serveringen 5-10 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar