fredag 16 september 2011

Elin 32

Gästbloggar och tänkte dela med mig av vad som bjöds på när jag fyllde år. Det är ett gammalt Leilarecept. Funkar väldigt bra om man är många.
Ingedienser för 4 port.
1 kg färska rödbetor
4 st kycklingfiléer
0.5 dl sweet chilisås
2 msk japansk soja
2 st vitlöksklyftor
olivolja
1 påsebabyspenat
flings
altsvartpeppar från kvarn
1 pktbacon
200 g getost
balsamvinäger
Jag la även till lite sesamolja

 

Gör så här

1. Koka betorna med skal tills de är mjuka, spola dem sedan i ljummet vatten.
2. Gnid av skalet med händerna.
alt. kan ni göra som jag gjorde och rosta betorna i ugnen ca 30 min istället för att koka dem. Då klan man även ha i lite potatis eller andra rotfrukter om så önskas. (de är eg. klara efter 15-20)
3. Marinera kycklingen i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök.
4. Stek kycklingen i olivolja på medeltemperatur tills den fått färg. Låt den ligga kvar i pannan utan värme i cirka 15 minuter och den kommer långsamt att bli genomstekt utan att bli torr. Vänd ibland.
5. Lägg babyspenaten på ett fat och strö över betor i klyftor, salta och peppra.
6. Skiva baconet i 2 cm långa bitar och stek i en torr stekpanna.
7. Skär kycklingen i bitar och lägg på salladen, toppa med bacon och smulad getost.
8. Salta, peppra och toppa med lite olivolja och balsamvinäger.


Till detta åt vi Manges bröd, som blivit väldigt poppis:) Det är sååå gott!!
Ingredienser
1 paketjäst1 msk salt3 tsk honung0.5 l fingervarmt vatten10 dl mjöl3 msk olivolja5 msk Ajvar Relish1 msk rosmarin1 msk flingsalt1 dl svarta oliver

Gör så här

1. Bröd med Ajvar och oliver: Smula ner jästen i en bunke. Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan och blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.

1 kommentar:

  1. Tack för inlägget ! det var verkligen gott./Mutti

    SvaraRadera