måndag 23 maj 2011

Favoriter till grillen

HÄR KOMMER NÅGRA  GODA FAVORITER  SOM JAG GJORT MÅNGA GÅNGER.

COLESLAW
400 g strimlad vitkål
2 fänkål ( eller 1 eller uteslut helt)
2 morötter
2 äpplen
4 dl turkisk/grekisk yoghurt (eller byt ut en del mot majonäs)
4 msk dijonsenap
Salt och vitpeppar

Skär fänkålen i tunna strimlor. Skala och riv morötterna grovt, skala och riv äpplena grovt
Blanda allt med yoghurt och senap. Smaka av med salt och peppar.


MELONSALSA MED LIME OCH KORIANDER
1/2 honungsmelon, ca 400 g
2 röda paprikor
6 salladslökar ( kan bytas mot 1/2 purjo)
3 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1 kruka koriander
2 dl kokosmjölk
2 lime, skal och juice
3 msk ljust muscovadosocker ( eller annat socker)

Skär skalad melon i cm-stora bitar
Dela, kärna ur och skär paprikorna i cm-stora bitar
Strimla salladslökarna
finriv vitlöken
dela, kärna ur och finhacka chilifrukterna
hacka koriandern
Blanda samtliga ingredienser och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Låt salsan dra en stund före servering.

GRILLAD SPARRIS
2 buntar grön sparris
4 msk strimlad bladpersilja
rivet skal av 1/2 citron
parmesan
olivolja, flingsalt, peppar

Skär bort den nedre torra delen av sparrrisen. Pensla sparrisen med olivolja
Grilla sparrisen 4 - 7 minuter
Blanda sparrisen med strimlad persilja, citronskal, 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. 
Hyvla parmesan över sparrisen.

MACARONI AND CHEESE

I små muffinsformar i aluminium eller ännu hellre i portionsgratängformar 

500 g makaroner
250 g cheddar
250 g prästost ( eller vilken ost som helst totalt 500 g)
2 dl mjölk
5 dl grädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk worcestersås
1 tsk kajennpeppar
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesan
1 dl ströbröd
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader
Koka makaronerna halva normala tiden
Riv ost
Värm mjölk, grädde och smula ner buljongtärning. Sänk värmen och tillsätt worcestersås och kajennpeppar
Tillsätt osten och rör tills osten smält
Blanda makaroner och sås i en stor skål. Smaka av med salt och peppar
Fyll formarna med b
landningen


Rör ihop persilja, parmesan och ströbröd och toppa med det.
Tillaga i ugnen 15 - 20 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar