lördag 5 februari 2011

lördagmiddag - Spätta polignac med tillbehör och tilltugg



Ikväll har jag lagat mat åt goda vänner som ska bjuda fyra av sina vänner/kollegor på middag. Eftersom jag är skyldig dem många tjänster blev jag nöjd med att hjälpa till med lite mat när de jobbat för mycket för att hinna med allt själv

Drinktilltugg:
Panerad brieost med honung, salt och pistagenötter
snittar med ostkräm och fikon
minipajer med feta och oliv


Minipajer, fikon och ostkrämssnittar, panerad brie, smördegsstänger. Till detta serverades Tattinger

Huvudrätt:

Spätta Polignac
Pressad potatis
färsk sparris med parmesan
grönsallad
baguette (surdeg)

Dessert: Tiramisu med Bailys
Till kaffet: Macarons

Tilltugg Fikonsnittar


Blanda 1,5 dl riven parmesan och 150 g philadelphiaost till en kräm. Bred smör på kavringskivor. Skär bort alla kanter och dela till 2 x 2 cm bitar. Lägg kräm på och lägg på en klyfta färskt fikon.

Panerad brieost


Skär brieost i små kuber. Häll flytande honung på dem och rulla dem sedan i pistagenötter som rostats och hackats och blandats med flingsalt.  Antingen serveras ostkuberna i en skål med tandpetare att ta med eller så kan kuberna fästas på en kavringbit. Jag gjorde bägge delarna.


En riktigt god fiskgratäng. Såsen är mumsig och gör sig fint till pressad potatis


SPÄTTA POLIGNAC
8 hg spättafilé
3 hg färska hackade champinjoner eller mer
1 st finhackad gul lök
1 tsk salt
halv pressad citron
2 del torrt vitt vin (kan uteslutas och ersättas med fiskbuljong)
1 msk smör

Sås:
ljus redning
3 dl vispgrädde
salt ,kajenne, svartpeppar
1 fiskbuljongtärning
1 äggula/kan uteslutas går lika bra med bara majzearedning

2 dl ost till gratinering

Täck botten på smord panna med hälften sv svampen och löken
vik fiskfiléerna på mitten och lägg ovanpå
salta
strö över resten av svamp och lök och pressa citron över
slå på vinet och låt fisken sjuda på svag värme 5 minuter (helst under lock men det hade inte jag)
Lyft över fisken till smord gratängform
Koka ihop buljongen rejält
Red den och tillsätt buljongtärningen
späd med hälften av grädden och koka 5 minuter/kan ta all grädden på en gång också
smaka av med s & p
Rör ner äggulan och resten av grädden vispad till skum
Se till att det inte är för mycket fiskspad i gratängformen ( häll bort)
Strö över riven ost (hade jag inte första gången men andra och det blev gott)
Slå såsen över och gratinera 5 minuter i 275 grader
eller  om rätten har förberetts gratinera /värm i 250 grader 10 minuter

Macarons

Dålig bild på de ljuvliga godsakerna. Hur enkelt som helst !























30 st
3,5 dl florsocker
130 g skållad malen mandel  obs det går fint att krossa mandeln i en matberedare med VASS kniv
4 äggvitor
1,5 dl strösocker
4 droppar röd karamellfärg

Smörkräm: 100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk koncentrerad saft i detta fallet blåbärssaft

Sätt ugnen på 150 grader
Böanda florsocker och mandel
Vispa vitorna till maräng med absolut rena visp, kör först vispen långsamt och öka sen
Tillsätt strösocker och färgen till marängen
Vänd ner mandeln i marängen
Spritsa till ca 60 klickar i 5-kronors storlek på bakpappersklädd plåt. Tryck ner spritsen så att kakorna blir någorlunda platta. Skaka på plåten så plattar de sig en aning. Vila  10 minuter innan gräddning. Grädda knappt 15 min.

Smörkräm: Vispa smör och florsocker,  tillsätt det övriga. Lägg kräm mellan 2 kakor när de svalnat.


2 kommentarer:

  1. jammie! det ser/låter riktigt gott ut!
    själv ska jag äta chiliconcarne för fjärde dagen i rad. inte lika glammigt kan tyckas..

    SvaraRadera
  2. själv ska ja äta Hors d’oeuvres
    Pocherad slätvarsfilé med tryffel och vitvinsås
    Helstekt oxfilé Imperial
    Stekt järpbröst med Madeirasås
    Nobelglassparfait
    å sisst men inte minst
    Frukttartlette ;)

    SvaraRadera