söndag 11 december 2011

SAFFRASPANACOTTA med blodapelsingelé

Kalkonmiddag följdes av  julig saffranspanacotta

Panacottorna kan göras klara dagen innan bortsett från pepparkaksströsslet.

6 st

4 dl vispgrädde
2 msk strösocker
saffran (ca 1/2 kuvert)
1 msk kardemummakärnor
1/2 vaniljstång eller vaniljarom
3 gelatinblad

2 dl saft av blodapelsin    Kan ta mindre saft om man vill
1 dl saft av citron
2 gelatinblad

Till servering : 2 smulade pepparkakor

Lägg gelatinet till panacottan i kallt vatten. Koka upp grädden med socker, saffran, kardemumma, vaniljstång och frön. Lägg de urkramade gelatinbladen i en skål. Sila över den heta grädden under omrörning. Häll upp i sex snygga skålar och ställ svalt.
Gör blodapelsingelén: Lägg gelatinbladen i vatten. Koka upp saften tills det precis börjar bubbla. Sila saften och blanda under kraftig omrörning med urkramade gelatinblad. Låt svalna men inte stelna och häll över panacottorna när de stelnat något. Låt stå svalt minst en timme.
Stöt pepparkakorna i en mortel och smula över panacottorna  precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar