torsdag 16 juni 2011

Päronpizza och jordgubbssangria

Idag har vår arbetsgrupp njutit av den årliga midsommarlunchen i Steninge och då fick den goa päronpizzan som inte bara passar på midsommarbordet utan rekommnderades av värdinnan som drinktilltugg. Så det blir det till midsommarkalaset. Jag ska servera sangrian till men ett glas vin lär passa bra.


PÄRONPIZZA

4-5 fasta päron
3 msk olivolja
2 tsk milt grovt flingsalt
färsk timjan
ev LITE färsk rosmarin
svartpeppar

Deg: 1/4 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
2 msj olivolja
5 dl vetemjöl
Arbeta degen riktigt ordenligt och jäs sedan 40 minuter

Sätt ugenen på 275 grader
Dela degen i 4 delar
Mjöla bakbordet och kavla ut en bit i sänder till en tunn rund botten
Pensla med lite olivolja
Täck med tunna päronskivor
 (kärnorna kan vara kvar de mjuknar i ugnen
Smula över salt och lägg på rejält med färska timjankvistar
Gärna också lite rosmarin
Peppra
Grädda 2 pizzor i taget i 15 - 18 minuter
Pizzorna behöver inte jäsa på plåten innan de gräddas
Servera pizzan skuren i tunna bitar

JORDGUBBSSANGRIA
10 personer
1 apelsin
1 banan
1 persika
20 jordgubbar
1 flaska rosévin
1,5 dl  eller mindre ? vodka (eller konjak)
1 flaska päroncider
1/2 dl koncentrerad jordgubbssaft
isbitar

Skölj och skär apelsinen i skivor
Skala och skiva bananen
Kärna och skär persikan i klyftor
Ansa och jordgubbarna och halvera
Lägg frukten i kanna
Häll på vinet och spriten och dra 1 timme
Tillsätt päroncider, saft och rikligt med is vid servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar