söndag 13 mars 2011

Rådjursinnanlår och filé

Detta är bland det godast jag lagat. Såsen är helt underbar och kan göras till annat än rådjur. Vårt kött kommer från egen skog, skjutet av svåger Per och fint styckat av en expert.



7 hg innanlår av rådjur  bundet i nät
Bryn köttet i stekpanna runt om, salta och peppra
Stek sedan klart i ugn 150 grader tills termometern visar knappt 80 grader. Det tog ca 1 timme
Skiva upp

SÅS
1 stor gul lök, hackad
2 morrötter, hackade
50 gram smör
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 tsk fransk senap
2 msk tomatpuré
1 msk gelé
10 enbär, krossade
1 dl grädde
1 dl rött vin

Fräs lök och morrötter i smöret. Späd med vattnet och sjud minst 5 minuter. Sila av skyn. Tillsätt övriga ingredienser utom vin och grädde och koka minst 10 minuter. Tillsätt sen vin och grädde och koka ytterligare 5 minuter.
Ett tips är att öka mängderna eftersom såsen är så god.

Jag serverade detta med klyftpotatis och brysselkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar