söndag 13 januari 2013

Kycklingsoppa och Daalsoppa

KYCKLINGSOPPA OCH DAALSOPPA


Bilden är från januari 2014 när jag gjort soppa igen. Elsa  äter mest kyckling

Igår gjorde jag Kycklingsoppa och eftersom jag hade kvar buljong från kycklingkoket  gjorde jag idag Daalsoppa

Koka först en hel kyckling i vatten med salt, hela pepparkorn ( rosé- och svartpeppar ca 20 korn tog jag) och några lagerblad. Det tar drygt en timme att koka.

Ta upp kycklingen och låt svalna innan du skär köttet i bitar.

Sila buljongen

Jag gjorde klimp för att säkert bli mätt som jag kokade i buljongen
1 ägg, en skvätt mjölk (ca 0,75 dl) lite salt och rör sedan i vetemjöl till lagom lös konsistens. Koka till de flyter upp.

KYCKLINGSOPPA

2 gula lökar, hackas
4 vitlökskyftor, finhackas
2 msk curry
1/ 2 påse Tinas jättegott Riskrydda (kan ersättas med mer av de andra kryddorna)
1 tsk ingefärspulver
1 msk torkad koriander
2 dl grädde
buljong
salt och peppar
1 msk citronsaft

Fräs löken i smör
tillsätt curryn och fräs med
tillsätt sedan de andra kryddorna
späd med buljong och grädde SMAKA innan du häller i all buljongen. Om det är salt späd med vatten.
tillsätt sedan kycklingbitarna och klimpen
pressa sist i citron

Naturligtvis kan man använda buljongtärning och kycklingfilekött men det är fusk

DAALSOPPA

2 lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 msk riven ingefära
chili
2 msk gurkmeja
1 tsk stött kardemumma
1 kanelstång
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
kycklingbuljong eller tärning och vatten
1,5 dl röda linser

Fräs lök och morot  och vitlök i smör
Tillsätt riven ingefära, hackad chili, gurkmeja, stött kardemumma och kanelstång
Häll i en burk krossade tomater och 1 burk kokosmjölk samt kycklingbuljong
Koka en stund tills morotsbitarna mjuknar
tillsätt sedan 1,5 dl röda linser och koka dem mjuka
Späd ev med mer vatten
smaka av med salt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar