tisdag 8 mars 2016

Fläskfile med kryddig sås och sötpotatispuré

Såsen är kryddad med glögg men det är inte alls juligt som man kan tro, passar förstås fint i advent och då skulle jag öka andelen glögg


700 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
2 dl glögg
3 dl rödvin
färsk timjan, några kvistar
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 dl vispgrädde
mörk redning
flingsalt och peppar

2 sötpotatisar
1 dl grädde eller mjölk
2 msk smör
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader
Putsa köttet, salt och peppra och bryn sedan i stekpanna. Lägg köttet  i ugnsform/stekgryta
Skala och hacka vitlöken och stek den efter köttet i pannan.  Häll i glögg/vin och koka ur pannan.
Häll sedan på köttet, strö på timjan
Stek i ugn tills köttet är 60 grader

Skiva upp köttet till serveringen

Gör såsen:
Sila skyn, blanda med tomatpuré och buljongtärnig, koka upp
häll i grädde, sjud en stund och tillsätt sist redningen och koka upp

SÖTPOTATISPURÉ
Skala och dela potatisen i stora bitar, koka den mjuk i saltat vatten - ca 15 minuter
Häll av vattnet och häll på grädde/mjölk och smör och värm upp
Mixa med mixerstav, smaka av med salt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar