söndag 9 februari 2014

Chokladkaka med jordnöt

Denna kakan gjorde jag i december, den är dryg och god. Räckte både till födelsedagskalas och i flera dagar på jobbet.  På bilden avslöjas att det är 2 advent och någon fyller  år av flaggorna att döma

200g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl kakao ( gärna finkakao )
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 dl vatten
3/4 dl jordnötssmör

Jordnötstopping:
1 dl mjukt jordnötssnör
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund form.
Vispa smör och socker pösigt
Tillsätt äggen ett i taget
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och varva ner dem tillsammans med vattnet i äggsmeten
Tillsätt jordnötssmöret
Vispa till en slät smet
Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 40 minuter eller mer… kanske bortåt 1 timme. Prova med sticka så den är torr.  Låt svalna

Rör under tiden jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och piladelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet och rör om. Bred toppingen på den svalnade kakan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar