1 kg |
1 tsk |
1 st |
8 st |
8 st torkade aprikoser eller |
1 dl |
4 kvist(ar) |
Sås | ||
2 dl | ||
1 msk | ||
Servera med | ||
1. Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. Salta och peppra köttet ordentligt samt strö på
timjan.
2. Skala och klyfta löken. Skär ett längsgående snitt i dadlarna och pilla ut kärnorna.
Lägg köttet i grytan med löken och den torkade frukten
runtom. Slå på vinet. Ställ in den i kall ugn och sätt ugnen på 200 grader.
3. Sänk värmen efter 30 minuter till 175 grader och låt grytan stå i ugnen 1½–2 timmar. Kolla någon gång om ev mer vätska behövs.
Ta upp köttet och garnera med färsk timjan.
4. Häll av vätskan från grytan genom en sil i en kastrull. Pressa ut alla goda smaker
ur frukten och löken med baksidan av en sked. Häll sedan i
i grädde, fond, ev gelé och ev soja. Låt det koka ihop några minuter. Smaka av med
lite salt och peppar. Det blir jättegod sås !
5. Skär upp köttet och servera med den härliga såsen samt potatis och grönsaker eller ugnsrostade potatis och rotfrukter
Receptet kommer ursprungligen från boken Country Cooking, Jill Johsson, Massolit förlag men här har jag justerat lite. Men tack Jill ! Det finns mycket gott och lättlagat i Jills bok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar