lördag 10 november 2012

TRE SMÅ EFTERRÄTTER

Idag är det kalkonmiddag/farsdagsfirande med alla barnen Bengtsson, barnbarn och svärson. Kalkonen blir som vår tradition bjuder, inga nyheter är önskvärda eftersom vi har en perfekt meny redan. Finns  i bloggen 2010-12-12

men det blir en efterrättstriad inspirerad av annons i dagens HP om Pios julmiddag.



SAFFRANSPARFAIT, GLÖGGPANACOTTA OCH CHOKLADMOUSSE

Saffransparfait:

3 äggulor
1 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
1 pkt saffran och en skvätt rom

Vispa gulor och socker för sig och grädde för sig. Blanda allt och frys.

Glöggpanacotta:

3 dl grädde
1 dl mjölk
2 gelatinblad
50 gr farin d v s 3/4 dl
40 cl glögg ( jag tog förra årets årgångsglögg vilket jag tror blev extra bra, den smakar åt kaffehållet )

Blötlägg gelatingbladen i vatten
Koka upp grädde, mjölk, socker och glögg
Lägg i urkramade gelatinblad i den kokta gräddblandningen och rör
Häll i småformar eller en stor

Chokaldmousse:
1. Smält 100 g choklad ( här kan man ju välja vilken sort som helst, mörk, ljus, toblerone ex
2. Svalna något till 65 grader
3. rör ner 2 äggulor - 1 i taget 
och ev. lite florsocker
4. Vispa 2,5 dl grädde inte alltför hårt

Blanda allt när chokladblandningen svalnat 

Häll i formar/glas och garnera vid serveringen med frukt/bär/mandel/strössel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar