lördag 24 november 2012

Baconsnurror, kräftsoppa, älggryta, chokladmousse, julgrogg mm

Chokaldmoussen som ska servas med tiaramisutillbehör

CHOKLADMOUSSE MED LIKÖRESPRESSO OCH SAVOIARDIKEX

100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
200 g mascarpone
2dl kall espresso/starkt kaffe
4 msk Bailys
2 kex per person

Hacka chokladen
Värm 0,5 dl gädde i kstrull och smält chokladen i den
svalna lite och tillsätt sedan mascarponen
Vispa grädden hårt och blanda sedan med chokladröran
Häll upp i portionsglas, stå kallt minst 2 timmar

Blanda kallt kaffe med likör och häll upp i små koppar
Pudra kakao på moussen
Servera på ett fat/assiett med kexen

 Ät sedan : doppa kex i kaffe och klicka på mousse



Älggrytan puttrar på spisen

ÄLGGRYTA

Skär köttet ( 1,5 kg) i små bitar och bryn dem i omgångar
Fräs sedan 2 lökar och 4 vitlöksklyftor
salta och peppra
tillsätt 2 köttbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
2 msk honung
3 msk fransk senap
rödvin tills köttet är nätt och jämt täckt
Koka 2 timmar
Tillsätt 2 morötter och 2 palternackor i bitar
Koka vidare uppemot 5 timmar
tillsätt grädde och eller cremefraiche
strö över hackad persilja vid servering

Servera gärna med pressad potatis. Idag ska vi ha pumpa till också










PUMPA MED ÖRTER OCH VITLÖK

till min glädje har vi färsk salvia ute i trädgårdslandet, färsk rosmarin på altanen - det känns väldigt präktigt

smör och olivolja 
1 butternutpumpa (skalad och skuren i bitar)
2 vitlöksklyftor
1 msk salvia
1 msk rosmarin
salt och peppar

Lägg en klick smör och olivolja i en panna. Lägg i pumpa och hela vitlöksklyftor
stek försiktigt tills pumpan är mjuk och gyllene, ca 25 minuter
Tillsätt örterna och stek vidare i cirka 5 minuter
Lyft ur vitlöksklyftorna, salta och peppra

Denna pumparätt kan säkerligen med fördel serveras till kalkon en annan gång typ nästa höst.



Baconsnurror ska vara till drinken/julgroggen

BACONSNURROR

Ett gott och lite mättande drinktilltugg

ett paket bacon, varje skiva delas på längden
Deg:

(alternativ: den late kan använda 1 pkt pizzadeg)

25 g jäst
3,5 dl vatten
2 tsk salt
ca 8-9 dl mjöl
1,5 dl riven ost
valnötter ca 0,75 dl

Blanda jäst, salt och vatten
tillsätt sedan 7 dl mjöl, arbeta degen
tillsätt ev mera mjöl
tillsätt osten och hackade valnötter
(jag körde allt i matberedaraen och då la jag i valnötterna allra sist så att de inte hackas till mos)
låt jäsa 30 min
dela i 2 dela
kavla ut  till en 15 x 30 cm platta
skär i 2 cm långa strimlor
lägg på en av baconstrimlorna på varje delstrimla
snurra det hela

Baka i 225 grader drygt 10 minuter tills brödsnurrorna fått färg. Det blir 2 plåtar

Degen som blev över bakade jag till bullar, jättegoda till lunchen

KRÄFTSOPPA MED TALEGGIO

2 scharlottenlökar
1 msk tomatpuré
2 msk konjak/brandy
3 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
2 dl mjölk
1 msk Maizena
salt och peppar
150 g kräftstjärtar ( djupfrysta  som tinas)
100 g taleggio
kryddgrönt till servering

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i gryta. 
Rör ner tomatpurén
tillsätt konjaken och koka in
tillsätt sedan hummerfond vispgrädde och vinet
koka 15 minuter
blanda maizena och mjölk och häll i soppan koka några minuter
Smaksätt med salt och peppar

Vid servering : skär osten i bitar. Fördela ost och kräftstjärtar i sopptallrikar. Häll i soppan och servera genast. Garnera gärna med något grönt, ex timjan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar