fredag 6 april 2012

PÅSKMIDDAG



LÅNGFREDAG




Kräfttårta dekorerad med krasse och rom
Chokladfondant 


KRÄFTTÅRTA


Krämig och härlig tårta, perfekt som förrätt eller på en buffé


100 g smält smör
250 gram kavring

Smula kavringen i matberedare och blanda sedan med det smälta smöret och tryck ut i form med löstagbar kant

1/2 purjolök, finhackad
3 hårdkokta, hackade ägg
1 burk kräftstjärtar i lag, hackade
2 msk finhackad dill
4 dl turkisk yoghurt
1,5 tsk salt
1 tsk citronpeppar
5 gelatinblad

blötlägg gelatinbladen
Blanda allt det hackade med yoghurten
smält gelatinbladen försiktigt i gryta, häll det sedan under kraftig omrörning i röran
Häll sedan hela röran på brödet i formen
Låt stå 3 timmar i kylen och garnera sedan

Garnering: krasse och stenbitsrom



LAMMROSTBIFF

Stek köttet tillsammans med krossade vitlöksklyftor och några kvistar rosmarin så att köttet får färg. Det doftar gott ! Salta och peppra.
Lägg sedan över kött på ugnsfat och stek färdigt i 120 grader tills önskad stekningsgrad. Inför serveringen skivas köttet upp.

CHEVREPOTATISGRATÄNG

Skiva önskad mängd potatis och gul lök. I detta fall 8 potatisar och 1 lök.
Skiva en rulle chevre (200 g) och blanda i. Salta och häll på rejält med grädde , ca 4 dl till denna omgång. Tillaga i ugn 220 grader bortåt en timme. 
Det blir krämigt och jättegott !



SPRARRIS

BLOMKÅLSPURÉ

BALSAMICOREDUKTION

CHOKLADFONDANT MED KARDEMUMMA

120 g mörk choklad 70 %
120 g smör
1,5 dl socker
4 ägg
1 nypa stött kardemumma
1 msk kakao
smör till formarna

Servera med glass och hallon

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj 4 - 6 portionsformar noga
Smält choklad och smör i micro eller vattenbad
Vispa ägg med socker och kardemumma fluffigt
Rör ner kakaon i äggsmeten
Vänd ihop äggsmet och choklad
Fyll formarna och stoppa genast in dem i ugnen
Grädda 8 - 10 minuter, de ska vara lösa innuti
Om man vill kan man stjälpa upp de färdiga fondanterna på assisett - det blir snyggt och då visar det sig om man smort tillräckligt väl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar