fredag 29 juni 2012

Jättevaniljbulle

VANILJBULLE  till midsommar

- TILL GOFIKA

Receptet kommer från Arlas fina sommarspecialbroschyr !

Jordgubbar  passar till midsommar
Själv åt jag fyra bitar


Bullen stärker i midsommarförberedelserna

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
 max 13 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse ( hade vi inte så jag tog potatismjöl)
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Bär, i detta fallet jordgubbar annars ex blåbär eller hallon

Gör bulldegen på vanligt vis, den ska vara ganska lös

Blanda ingredienser till krämen, utom  smöret i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning till den första bubblan och krämen har tjocknat. Vispa ner smöret och låt krämen svalna.

Sätt ugnen på 200 grader
Dela degen i 2 delar och platta ut till 2 cm tjocka runda bottnar på bakplåtspapper  (2 plåtar)
Bred på vaniljkrämen men lämna en kant runt om
Jäs 30 min
lägg på bär
pensla kanterna med uppvispat ägg
Grädda 20 minuter
Svalna
Rör ihop glasyr och ringla över
Skär i snibbar till serveringen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar