VANILJBULLE till midsommar
- TILL GOFIKA
Receptet kommer från Arlas fina sommarspecialbroschyr !
Jordgubbar passar till midsommar |
Själv åt jag fyra bitar |
Bullen stärker i midsommarförberedelserna |
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
max 13 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse ( hade vi inte så jag tog potatismjöl)
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
2 msk smör
Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk vatten
Bär, i detta fallet jordgubbar annars ex blåbär eller hallon
Gör bulldegen på vanligt vis, den ska vara ganska lös
Blanda ingredienser till krämen, utom smöret i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning till den första bubblan och krämen har tjocknat. Vispa ner smöret och låt krämen svalna.
Sätt ugnen på 200 grader
Dela degen i 2 delar och platta ut till 2 cm tjocka runda bottnar på bakplåtspapper (2 plåtar)
Bred på vaniljkrämen men lämna en kant runt om
Jäs 30 min
lägg på bär
pensla kanterna med uppvispat ägg
Grädda 20 minuter
Svalna
Rör ihop glasyr och ringla över
Skär i snibbar till serveringen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar