måndag 5 mars 2012

Semlerulle


Ingredienser:
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummen mjölk
  • 2,5 dl socker
  • 150 g smör
  • 2 tsk salt
  • 4 ägg
  • 9 dl mjöl eller så mycket som behövs till en smidig deg
  • lite kardemumma
Semlefyllning
  • 1 dl farin
  • 50 g smör 
  • 1-2 tsk kardemumma
  • 100 g mandelmassa
Gör så här:
  • Degen görs som vanlig bulldeg. Jäs först 30 minuter
  • kavla sedan ut den. OBS av denna mängd blir det 2 semlerullar och 8 vanliga bullar
  • Bred ut fyllningen på utkavlad deg, den rivna mandelmassan på röran. Fyllningen räcker bara till de 2 rullarna. Till bullarna kan man ta vanligt mjukt smör och kardemumma eller göra mer röra så räcker det till bullarna också. Eller kanske 3 semlerullar.
  • Rulla ihop och låt skarven vara neråt
  • Lägg i form
  • Jäs minst 30 minuter, ev pensla med ägg
  • Grädda i 25 min, 200 grader i ugnens nedre fals känn så att bullen känns klar
  • Pudra sen semlerullen med florsocker när den svalnat
  • Skiva upp och servera med vispad grädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar