lördag 10 mars 2012

Pulled pork och långstekt fläsk

Bröd och marinerade bönor

Långstekt fläsk skuret i bitar

Pulled pork i lergrytan, yoghurtsås i blå skålen

PULLED PORK


Jag använde fläskstek men det kunde varit benfri karré eller picnicbog
Köttet blir drygt på detta vis.


lägg köttet i ugnssäker gryta, lergryta eller gjutjärn eller emalj
Bred på en sås  som du blandat ihop


Sås:
1 dl ketchup (kan bytas ut delvis mot en svätt bbq-sås)
1 msk chipotlepasta  alt. lite liquid smoke
1/2 dl vatten
1 msk farin ( kan uteslutas)
1 tsk malen koriander
2 tsk spiskummin
en liten skvätt whisky (kan uteslutas)
2 tsk salt
1 tsk sambal oelek eller chiliflakes
rökt paprikapulver


Lägg 1 stor gul lök och 3-4 vitlöksklyftor överst
Stek 5 timmar i 120 graders ugn eller kanske 6 timmar
Kolla grytan någon gång och peta ner löken i såsen


När den sen är klar och faller i bitar ska köttet slitas sönder med 2 gafflar.
Häll sedan på lagom mycket spad och krydda mer om det behövs. Denna röra kan nu stå någon dag och dra till sig. I dagens fall fick den stå en timme.


LÅNGSTEKT FLÄSK


Lägg en bit rimmat fläsk i en ugnsform. Pensla runt om med en sås
Sås:
smält smör, dijonsenap, ketchup, sweet chili och soya


Låt steka i ugnen 5 timmar i 125 grader.
MUMS !


MARINERADE BÖNOR


1 dl olivolja, 0,5 dl vinäger, 3 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré , salt och peppar


Blanda dressingen och lägg sedan i sköljda bönor


Det gröna jag blandat i denna gång 121117 är persilja, en hackad lök har också lagts till 



YOGHURTSÅS
turkisk yoghurt
finhackad rödlök
mango chutney
curry


Servera med en grönsallad och bröd gärna tortillabröd men idag blev det hembakt.


BRÖDET 
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk sirap
2 tsk salt
en skvätt olivolja
2 dl rågmjöl
2 dl dinkelmjöl
lagom mycket vetemjöl special till en deg som går att röra


Jäs degen 2 timmar, dra i den några gånger
Baka ut och lägg i korgar om man tycker det är fint
Jäs en timme
Sätt in i 250 graders ugn
Sänk strax till 200 grader och låt baka 40 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar