Bakade efter reabakboken Enklare bröd, i alla fall inspirerat av den.
Mycket bra bakmetod, utan maskin och bakbord. Nästan ingen disk. Min beskrivniing låter konstig men det är busenkelt. Tiderna är inte exakta huvudsaken är att det jäser.
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 msk honung
vetemjöl special/rågmjöl
(eller som i dagens fall manitoba creammjöl)
3 dl valnötter
Rör ihop degen i bunke. Ta så mycket mjöl som behövs för att degen är fast men ändå kan röras.
Jäs 30 min
Dra sedan i degen med blöt hand och vik den över resten av degen. Dra och vik 4 gånger runt i bunken. Upprepa detta 3 gånger med 30 minuter mellanrum. Jäs ytterligare 30 min och lägg sedan degen i en riktigt mjölad handduk. Vik den över sig själv till en fin form. Vik sedan duken om som ett löst paket och jäs 1 timme.
Sätt in i het ugn 250 grader.
Kasta in ett glas vatten på botten. Sänk temp till 200 gradet och grädda 45 minuter.
Jättegott
Fransk bondsoppa |
Valnötsbröd |
Risotto kan man aldrig f[ nog av!
SvaraRaderaInga Stina