Muttis superenkla tryffeltårta
Detta behöver du:
En matsked mjukt smör + två teskedar mannagryn till formen
200 gram mörk blockchoklad
150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
- till serveringen cirka en matsked siktad kakao och vispad grädde
Använd en rund form med löstagbar botten ca 20 cm i diameter. Klipp ut ett bakplåtspapper som du fäster mellan formens botten och kanter. Smörj kanterna med smör och bröa mycket lätt.
Värm ugnen till 225 grader.
Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Smält smöret på svag värme.
Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa lätt. Rör ner smält smör och choklad. Vänd sist ner siktat mjöl och häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen inte mer än 15 minuter. Låt kakan svalna och lägg på ett vackert fat. Sikta över kakao (jag använde Valrhona vilken är mycket god). Servera med vispad grädde.
Kaneltårta |
Födelsedagsbarn |
Kaneltårta med glasyr och smörkräm
Detta behöver du:
120 gram smör
4,5 dl strösocker
5 dl mjölk
6,75 dl vetemjö
4 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Smörkräm
200 gram rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
Glasyr
2 dl brun farin
1,5 dl vispgrädde
Smält smöret till kakan. Vispa ner sockret och rör ner mjölken. Blanda mjöl, kanel och bikarbonat och vänd ner. Blanda till en slät smet. Häll smeten i smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Sätt in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 40 minuter ganska långt ner i ugnen. Prova med en sticka så att den är färdig. Låt svalna.
Dela kakan så att du får två bottnar.
Vispa smöret till krämen med elvisp. Tillsätt florsockret och rör till en slät kräm. Bred krämen över den ena av bottnarna och lägg den andra över.
Blanda brun farin och gräde i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på låg värme drygt tio minuter. Låt svalna och häll sedan glasyren över kakan.
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar