måndag 13 juni 2011

JORDGUBBSTÅRTA och maränger

Tjuvstartade med midsommarmat igår och då avslutade vi med en tårta. Av vitorna som blev över när jag gjort vaniljkrämen blev det maränger. Ett tips är att servera dessa med en klick vaniljkräm och skivade jordgubbar. Mums !

Bottnar:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörja och bröa en form med mannagryn.Vispa ägg och socker luftigt. Blanda det torra och sikta ner i smeten. Rör slätt och häll därefter i formen. Sätt in i 200 graders ugn men sänk genast till 175 gr. Grädda 30 min. Svalna på papper på galler under formen.

Vaniljkräm:
3 äggulor
drygt 1/2  dl socker
1/2 dl grädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker

Blanda gulor, socker och grädde och koka på svag värme tills krämen tjocknar. Därefter i med smöret och rör tills det smält. Tillsätt vaniljsockret. Ställ i vatten för att svalna.

Vispa ca 3 dl grädde
Dela den svalnade kakan i 3 bottnar.
Bred vaniljkräm blandad med lite grädde på ett lager
Mosa 1/2 l jordgubbbar med lite socker och bred detta mos på det andra lagret.
Bred en rejält lager grädde på tårtan och garnera med jordgubbar


MARÄNGER
3 äggvitor
4 dl strösocker
1/2 tsk pressad citron

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa vitorna hårt. Tillsätt socker och citronsaft och vispa lite mer. Klicka ut till lagom stora kakor på bakpappersklädd plåt. Grädda 2 timmar. ELLER gör två små tårtbottnar.
Ät som de är eller till marängsviss eller med lite bär och grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar