fredag 8 februari 2013

Fläskfilé med ädelost och Vitkålssallad

Fredagsmys med lättlagad smaskig mat. Med utgångspunkt i en fläskfilé och ett vitkålshuvud blev detta kvällen middag. Jättegott !


Fläskfilé med gorgonzola

Bryn 1 fläskfile och efterstek den sedan i ugnen i 20 minuter, 200 grader. Skiva den, krydda med salt och peppar och lägg i ugnsform.

Stek 1 pkt bacon i strimlor
Mjukfräs 1 purjolök
Smält i 100 g gorgonzola eller ädelost i stekjärnet
häll på grädde och crème fraîche i önskad mängd (ca 2 + 2 dl)
smula i en buljongtärning eller  häll i lite kalvfond

häll såsen över köttet

strö över 2 dl riven ost

gratinera 10 - 15 minuter i 225 grader

Servera detta gärna med pressad potatis och vitkålssalladen nedan

Vitkålssallad

Strimla önskad mängd vitkål fint, gärna i matberedaren
Blanda med salt
Häll på
lika delar olivolja och vitvinsvinäger
lite socker (1 tsk till en liten salladsskål)
perilladekrydda
torkad  basilika
en liten finstrimlad rödlök
Låt gärna stå någon timme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar