KYCKLINGSOPPA OCH DAALSOPPA
Bilden är från januari 2014 när jag gjort soppa igen. Elsa äter mest kyckling |
Igår gjorde jag Kycklingsoppa och eftersom jag hade kvar buljong från kycklingkoket gjorde jag idag Daalsoppa
Koka först en hel kyckling i vatten med salt, hela pepparkorn ( rosé- och svartpeppar ca 20 korn tog jag) och några lagerblad. Det tar drygt en timme att koka.
Ta upp kycklingen och låt svalna innan du skär köttet i bitar.
Sila buljongen
Jag gjorde klimp för att säkert bli mätt som jag kokade i buljongen
1 ägg, en skvätt mjölk (ca 0,75 dl) lite salt och rör sedan i vetemjöl till lagom lös konsistens. Koka till de flyter upp.
KYCKLINGSOPPA
2 gula lökar, hackas
4 vitlökskyftor, finhackas
2 msk curry
1/ 2 påse Tinas jättegott Riskrydda (kan ersättas med mer av de andra kryddorna)
1 tsk ingefärspulver
1 msk torkad koriander
2 dl grädde
buljong
salt och peppar
1 msk citronsaft
Fräs löken i smör
tillsätt curryn och fräs med
tillsätt sedan de andra kryddorna
späd med buljong och grädde SMAKA innan du häller i all buljongen. Om det är salt späd med vatten.
tillsätt sedan kycklingbitarna och klimpen
pressa sist i citron
Naturligtvis kan man använda buljongtärning och kycklingfilekött men det är fusk
DAALSOPPA
2 lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 msk riven ingefära
chili
2 msk gurkmeja
1 tsk stött kardemumma
1 kanelstång
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
kycklingbuljong eller tärning och vatten
1,5 dl röda linser
Fräs lök och morot och vitlök i smör
Tillsätt riven ingefära, hackad chili, gurkmeja, stött kardemumma och kanelstång
Häll i en burk krossade tomater och 1 burk kokosmjölk samt kycklingbuljong
Koka en stund tills morotsbitarna mjuknar
tillsätt sedan 1,5 dl röda linser och koka dem mjuka
Späd ev med mer vatten
smaka av med salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar